Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2010

Το Πνεύμα του Αμφικτυονισμού

http://4.bp.blogspot.com/_PlPh00CVWsM/S8ra--0kBPI/AAAAAAAADRM/2w5e7nGOEKo/s1600/168129-sbiseme.bmp

... και ο Δελφικός Λόγος!
Λόγοι Ελλήνων

Απευθύνομαι σε όλους τους ανθρώπους, χωρίς να τους ξεχωρίζω από το χρώμα τους, τη φυλή τους, τη γλώσσα τους, τη θρησκεία τους, την εθνική καταγωγή τους ή την οποιαδήποτε ιδεολογία τους. Όλοι είμαστε πνευματικοί Αδελφοί, διότι όλους μας ενώνουν οι Δελφοί, που κρύβουν ένα πολύ μεγάλο θησαυρό για όλη την ανθρωπότητα. Εκεί είναι το μεγαλύτερο χρυσορυχείο του κόσμου, που μπορεί να θρέψει πλούσια όλους τους κατοίκους του πλανήτη μας. Αυτό το το χρυσορυχείο ο κόσμος δεν το ξέρει. Είναι άγνωστο για τους πολλούς και γνωστό μόνο σε λίγους, που αυτοί οι λίγοι δεν θέλουν τον πλούτο αυτόν να τον κρατήσουν για τον εαυτό τους, αλλά να τον μοιράσουν σε όλους. Όμως, οι πολλοί, που δεν τον ξέρουν, έχουν και αυτοί Χρέος να επιδιώξουν να το μάθουν, γιατί έτσι μόνο θα βγουν από τα σημερινά αδιέξοδα, από τη σημερινή παγκόσμια κρίση, οικονομική, πολιτική, κοινωνική, πνευματική, ηθική. Από μια κρίση που εξοντώνει θανάσιμα τον ίδιο τον άνθρωπο και τις πανανθρώπινες πολιτιστικές του Αξίες.

Τα κοινωνικο-οικονομικά και πολιτικά συστήματα, όπως ο φιλελευθερισμός, ο σοσιαλισμός ή και άλλα ιδεολογικά και κοινωνικά κινήματα, ακόμα και οι θρησκείες κ.λ.π, προσπάθησαν, με διάφορες θεωρητικές αναλύσεις και πρακτικές εφαρμογές, να δώσουν λύσεις στα διάφορα πολύπλοκα προβλήματα του ανθρώπου, αλλά δεν τα κατάφεραν, ούτε τα καταφέρνουν, με αποτέλεσμα η ανθρωπότητα να βρίσκεται σε διαρκή κρίση, που άλλοτε είναι μικρότερη και άλλοτε μεγαλύτερη, ουδέποτε όμως ικανοποιητική, όπως αξίζει σε μια πολιτισμένη παγκόσμια κοινότητα. Ο καλύτερος τρόπος, για να βγει η ανθρωπότητα από την κρίση και τα αδιέξοδά της είναι η επιστροφή στους Δελφούς, εκεί όπου βρίσκεται θαμμένος ο μεγάλος θησαυρός, που θα δώσει λύσεις στα παγκόσμια προβλήματα της σημερινής ανθρωπότητας. Δεν ήταν τυχαίο, που οι Δελφοί έχουν αποκληθεί « ο ομφαλός της γης», δηλαδή το Κέντρο όλου του κόσμου. Αυτό όμως το παγκόσμιο Κέντρο, σκόπιμα θάφτηκε κάτω από τα ερείπια της λησμονιάς.
Οι Δελφοί μόνο γεωγραφικά βρίσκονται στην Ελλάδα, πνευματικά ανήκουν σε ολόκληρο τον κόσμο, στην οικουμενική κοινότητα, γιατί το πνεύμα των Δελφών, θέλει όλους τους ανθρώπους πνευματικούς αδελφούς. Όλοι οι άνθρωποι, μέσω της παιδείας, μπορούμε να γίνουμε αδελφοί. Έτσι μόνο θα συμφιλιωθούμε, θα ενωθούμε και θα συμβιώνουμε αρμονικά, χωρίς μισαλλοδοξία, κυριαρχικά ή άλλα περιούσια συμπλέγματα, μέσα και με τη διαλεκτική σύζευξη των αντιθέσεών μας. Ο θησαυρός που κρύβεται στους Δελφούς είναι το πανανθρώπινο ιδεώδες, που ενσαρκώνει το Αμφικτυονικό πνεύμα και το Απολλώνιο φως, που οδηγεί τους ανθρώπους στην πνευματική τους ολοκλήρωση και ακολούθως στη μετάβασή τους από τις σημερινές κοινωνίες του «εγώ», δηλαδή του αισχρώς ζην, στις αυριανές ποθητές και πραγματοποιήσιμες κοινωνίες του «ευ ζην», δηλαδή του αξιοπρεπώς και ανθρωπίνως ζην.
Η κατάργηση των πολέμων σε παγκόσμιο επίπεδο και η ειρηνική συνύπαρξη όλων των ανθρώπων, όλων των λαών, όλων των πολιτισμών και όλων των ιδεολογιών και θρησκειών, θα φέρει όλα τα αγαθά σε όλους τους ανθρώπους. Είμαστε ένα Μεγάλο χωριό και δεν μας χωρίζει τίποτα. Μας ενώνουν οι πολιτισμοί μας. Οι Δελφοί δεν είναι μόνο Ελλάδα και όλη η Ελλάδα, αρχαία και σύγχρονη, είναι ο κόσμος όλος. Να τι λένε για την Ελλάδα κάποιες προσωπικότητες της παγκόσμιας διανόησης: «Όλοι είμαστε Έλληνες. Η Δύση είναι Ελλάδα σε εξορία» ( Μπόρρχες) συγγραφέας. «Μέρα με τη μέρα γινόμαστε περισσότερο Έλληνες» (Νίτσε, Γερμανός φιλόσοφος). «Η γένεση του Δυτικού πολιτισμού, οφείλεται στους Έλληνες, οι οποίοι έκαναν το πρώτο βήμα από τα φυλετικά είδη στο ανθρώπινο φρόνημα. (Κάρλ Πόππερ, φιλόσοφος).«Ο Ελληνισμός ξεκίνησε για να γίνει παγκόσμιος και λάμπει ως σήμερα σαν αστερισμός στον ουρανό των θνητών» (Friedell Egon, Αυστριακός ιστορικός). «Ελληνικός πολιτισμός σημαίνει ολοκλήρωση του ελληνικού πνεύματος και μετατροπή αυτού σε παγκόσμιο φαινόμενο» ( Schubart W). «Όλα τα πολιτισμένα έθνη είναι αποικίες της Ελλάδας» ( Mehn Henry). «Η Ελλάδα είναι η κοιτίδα του ευγενέστερου πολιτισμού που γνώρισε η ανθρωπότητα. Σ’ αυτήν οφείλουμε ό, τι κάνει τη ζωή ανώτερη και ωραιότερη». (Makenzy Kingk). Αν όλοι αυτοί και όχι μόνο, λένε τόσο σπουδαία λόγια για την Ελλάδα, γιατί να μην αποτελέσει η Ελλάδα, σήμερα, το Κέντρο της ενότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης όλων των λαών και όλων των πολιτισμών; Η Ελλάδα μπορεί με τα δύο ιδεώδη της, ήτοι το Ολυμπιακό πνεύμα μαζί με το Αμφικτυονικό και το Απολλώνιο Φως, να ενώσει την ανθρωπότητα σε μια ενιαία, παγκόσμια, ειρηνική πανανθρώπινη κοινωνία, την Αμφικτυονική.
Στ’ όνομα, λοιπόν, της πνευματικής Ελλάδας, που είναι ο τόπος όπου γεννήθηκε, βιώθηκε και αναπτύχθηκε η Μεγάλη Δελφική Ιδέα με το Αμφικτυονικό πνεύμα και Απολλώνιο φως και όπου ακούστηκε ο Δελφικός πανανθρώπινος φιλοσοφικός λόγος και στοχασμός σας καλώ στο προσκλητήρι των καιρών, όπως μας λέει και ο ποιητής Κ. Παλαμάς: «Ανάξιος όποιος ξάφνου ακούει,/ το προσκλητήρι των καιρών/ να το φυσάη ή να το ακούη/ σάλπιγγα ή τύμπανο. Το ακούει,/ δεν λέει: «παρών». Ελάτε, Σας καλώ, μέσα από το διαδίκτυο, να αναβιώσουμε το Αμφικτυονικό πνεύμα , να καλλιεργήσουμε τη Δελφική Ιδέα και να διαδώσουμε το Απολλώνιο Ελληνικό Φως σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης. Αν όλοι το θέλουμε, το μπορούμε, γιατί το «μπορώ έστι θέλω» . Ελάτε, βοηθήστε με να σας βοηθήσω. Ακούστε με. Ο βρυχηθμός μου έχει πια ωριμάσει μες στους αιώνες. Μην αργείτε. Ελάτε, ελάτε. Ως πότε πια θα σας κράζω; Τούτο δυνατά, θα φωνάζω: Δεύτε λάβετε Απολλώνιο φως ειρηνικό, πνεύμα αιώνιο Αμφικτυονικό.
Ο Λόγος ενός φωτεινού θεού της λαμπερής συνείδησης!

ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΣΜΟΥ


2 σχόλια:

 1. «Είμαι το Πνεύμα, το πανάρχαιο Απολλώνειο πνεύμα, που κατέβηκε πρώτο από τις χιονοσκέπαστες κορυφές της ιστορίας. Ο Άρρην λόγος, ο ορθός Δωρικός σκοπός , ο μυθικός προαιώνιος Νόμος . Είμαι η αρχή της Ακτινοβολίας , της Ευρυθμίας, της Πειθαρχίας, της Απλότητος της βασικής κάθε ψυχής και λαού Αυτονομίας. Είμαι η αρχή της τέλειας Μνήμης . Είμαι το Γνώθι Σ αυτόν, το Μηδέν Αγαν , είμαι η Χρυσή Τομή και η Τετρακτύς και ο Ακμών είμαι το προμήνυμα του νέου χορού του καθαρμού απάνω από το πτώμα του φιδιού, που θρέψαν στη σπηλιά της γήινης ύλης, σκοτεινοί ληθαργεμένοι αιώνες..» και συνεχίζει:

  « Περιμένω πιά την πιο μεγάλη λύτρωση μου. Θέλω να σαρώσω με μιαν υπέρτατη αντίσταση ό,τι μάταιο κι’ ό,τι σάπιο , από το χώμα. Μη μου κλείνετε πιά τα στήθη σας, τη σκέψη σας και την ακοή σας. Ξεκινήστε. Εβγάτε να συναντηθούμε στη μεγάλη άπλα, που ό,τι τώρα στη φωνή μου, Σας φαντάζει φοβερό αυτού που βρίσκεσθε κλεισμένοι , είναι το Μέλος και το Μέτρο και ο Ρυθμός, οπόχει πλάσει ό,τι ανώτερο , γλυκύτερο και αδρότερο στο λαό Σας και στους λαούς όλου του κόσμου. Είμαι ο ποταμός της φωτεινής Αγιότητας , που Σας καλεί να ξαναβαφτιστείτε , στα προαιώνια κρουσταλλένια νάματα του»

  «Βοηθήστε με να σας βοηθήσω. Δεν με ακούτε; Ο βρυχηθμός μου έχει πιά ωριμάσει μες στους αιώνες. Μην αργείτε. Ελάτε, ελάτε. Ως πότε πιά θα σας κράζω;»

  Γράφει ο Αμφικτύων (κατά κόσμον Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης):

  http://www.ioanniskarakostas.gr/index.php/arthrografia/42-2009-03-14-17-24-12

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η αγορά της αρχαίας Αθήνας είναι σήμερα το διαδίκτυο.

  Αμφικτυονική Φιλοσοφία - Ιωάννης Μιχ. Καρακώστας
  ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

  Η φιλοσοφία της συνύπαρξης και της αμφισβήτησης
  Ή ΤΟΥ
  ΣΥΝΕΙΝΑΙ - ΣΥΝΕΧΕΙΝ

  Ας γίνουμε αμφικτύονες για μια Νέα Αμφικτυονική κοινωνία,
  ειρηνικής συνύπαρξης όλων των ανθρώπων και των λαών,
  όλων των ιδεολογιών και θρησκειών, όλων των πολιτισμών.
  Είμαστε Όλοι Αδελφοί, που ζούμε σ' ένα μεγάλο χωριό,
  τον πλανήτη γη.

  ΕΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ

  Δεύτε λάβετε, Απολλώνιο Φως Ειρηνικό,
  Πνεύμα Αιώνιο Αμφικτυονικό!

  Φιλοσοφείν και πολιτεύεσθαι

  Οι Έλληνες είναι πλαστουργοί
  της φιλοσοφίας και της πολιτικής


  ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή