Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Περί θεάτρου του Ηλίου


Οι αγανακτισμένοι ....Ναυαγοί της Τρελής Ελπίδας
στο θίασο της καινούργιας αυγής

Για 25η ημέρα συγκεντρώνονται στο Σύνταγμα οι «Αγανακτισμένοι» πολίτες, με το βλέμμα τους στραμμένο στο τέταρτο πανευρωπαϊκό ραντεβού την Κυριακή.

Το μεσημέρι του Σαββάτου η Γαλλίδα σκηνοθέτης και ιδρύτρια του θεάτρου του Ήλιου, Αριάν Μνουσκίν, πλημμύρισε μαζί με το θίασό της την πλατεία, παρουσιάζοντας ένα εντυπωσιακό θεατρικό δρώμενο.

Μία τεράστια μαριονέτα ντυμένη στα λευκά, με ένα σπαθί στο χέρι, που συμβόλιζε την Δικαιοσύνη, ήταν η πρωταγωνίστρια της αυτοσχέδιας παράστασης. Πληγωμένη και γεμάτη αίματα προσπαθούσε να ξεφύγει από τεράστια μαύρα πουλιά που την καταδίωκαν.

«Τα συναισθήματά μας εξεγείρονται. Είναι πολύ σημαντικό αυτό που συμβαίνει όλες αυτές τις ημέρες στην πλατεία Συντάγματος. Το αίτημα του κόσμου για Δικαιοσύνη. Όλα τα βλέμματα της ανθρωπότητας είναι στραμμένα σε αυτές τις πλατείες αυτήν τη στιγμή. Αυτές είναι που θ' αλλάξουν τον κόσμο. Από εδώ θα γεννηθεί η ελπίδα και η δικαιοσύνη ξανά», ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η 72χρονη σκηνοθέτις Αριάν Μνουσκίν, που παρουσιάζει αυτές τις μέρες στη χώρα μας την παράσταση «Οι Ναυαγοί της Τρελής Ελπίδας» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

«Ήθελα να έρθω στο Σύνταγμα και να κάνω αυτό το δρώμενο στην Ελλάδα, όπου ο κόσμος "διψάει" για δικαιοσύνη. Το έκανα από αγάπη, για την Ελλάδα, για τη Δημοκρατία, για τη Δικαιοσύνη», συνέχισε.

Τη λαβωμένη «Δικαιοσύνη» συνόδευαν όλα τα μέλη του θιάσου του θεάτρου του Ήλιου, μαζί με τη δημιουργό του, οι οποίοι κουνούσαν σημαίες και πανό με συνθήματα γραμμένα στα γαλλικά: ΄΄Όταν η Τάξη είναι αδικία, η Αταξία είναι ήδη η Απαρχή της Δικαιοσύνης" (Ρομαίν Ρολάν - 14η Ιουλίου), "Θλιβερό δημόσιο θέαμα, ο καθείς σκέφτεται μονάχα τον εαυτό του, τα αξιώματα, τις θέσεις, το χρήμα. Οι άνθρωποι παίρνουν τα πάντα, θέλουν τα πάντα, λεηλατούν τα πάντα. Δεν ζουν πια παρά μόνο από φιλοδοξία και πλεονεξία" (Βίκτωρ Ουγκώ - Ρουί Μπλας, πρόλογος), "Η ελπίδα δεν θα μπει στο ανάκτορο του φόβου" (Αισχύλος - Αγαμέμνων), "Με το χρήμα έχουμε τα πάντα. Εκτός από ήθος και πολίτες" (Ζαν- Ζακ Ρουσώ - Λόγος περί Επιστημών και Τεχνών), "Η εξουσία ας προσπαθεί με πείσμα να είναι δίκαιη. Εμείς θα φροντίσουμε να είμαστε ευτυχισμένοι" (Μπέντζαμιν Κόνσταντ).

Την παράσταση "έντυνε" ηχογραφημένη μουσική, επιμελημένη από τον μουσικό Ζαν Ζακ Λεμέτρ, ενώ οι ηθοποιοί χτυπούσαν ρυθμικά ταμπούρλα και τύμπανα.

«Ήρθαμε στην πλατεία για να προσπαθήσουμε να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους. Ξέρουμε τι συμβαίνει. Η λύση δεν θα έρθει από τους πολιτικούς αλλά από εμάς τους πολίτες», είπε ο ηθοποιός Μεξάνς Μποντουίν, μέλος του θεάτρου του Ήλιου.

«Ήρθαμε για να σας υποστηρίξουμε και να δώσουμε ελπίδα στον κόσμο. Ο κόσμος δεν νικιέται με τίποτα», ανέφερε ο ηθοποιός Σεμπαστιάν Μπροτιέ.

Η αυτοσχέδια παράσταση, σύμφωνα με την Γαλλίδα δημιουργό, έχει παρουσιαστεί στο παρελθόν και στην Γαλλία.

Η ευτυχία θα είναι η εκδίκηση μας

Πηγή

2 σχόλια:

  1. Έργα και ημέραι της αγανάκτησης

    Οι γλάροι της οργής!

    "Αγανακτισμένοι" ημέρα 1: Η πλατεία ήταν γεμάτη
    "Αγανακτισμένοι" ημέρα 2: Ο χορός της βροχής
    "Αγανακτισμένοι" ημέρα 3: Κι όμως είμαι ακόμα εδώ
    "Αγανακτισμένοι" ημέρα 4: Σαββατόβραδο στο Σύνταγμα
    "Αγανακτισμένοι" ημέρα 5: Μέγα πλήθος, μέγα πάθος
    "Αγανακτισμένοι" ημέρα 6: Δυναμικό "παρών"
    "Αγανακτισμένοι" ημέρα 7: "Φυγαδεύτηκαν" βουλευτές
    "Αγανακτισμένοι" ημέρα 8: Μία εβδομάδα μετά
    "Αγανακτισμένοι" ημέρα 9: Η πλατεία παραμένει γεμάτη
    "Αγανακτισμένοι" ημέρα 10: Ρεσιτάλ επιμονής
    "Αγανακτισμένοι" ημέρα 11: Με το βλέμμα στο 2ο πανευρωπαϊκό ραντεβού
    "Αγανακτισμένοι" ημέρα 12: Λαοθάλασσα αγανάκτησης
    "Αγανακτισμένοι" ημέρα 13: Στον απόηχο της Κυριακής
    "Αγανακτισμένοι" ημέρα 14: Και ξανά στην πλατεία
    "Αγανακτισμένοι" ημέρα 15: Δύο εβδομάδες στην πλατεία
    "Αγανακτισμένοι" ημέρα 16: Με αιχμή το Μεσοπρόθεσμο
    "Αγανακτισμένοι" ημέρα 17: Ραντεβού την Κυριακή
    "Αγανακτισμένοι" ημέρα 18: Καλούν σε μαζικές συγκεντρώσεις"
    "Αγανακτισμένοι" ημέρα 19: Η πλατεία δεν γέμισε
    "Αγανακτισμένοι" ημέρα 20: Ετοιμάζοντας αποκλεισμό της Βουλής
    "Αγανακτισμένοι" ημέρα 21: "Επιχείρηση Περικύκλωση"
    "Αγανακτισμένοι" ημέρα 22: Απαντάμε με τραγούδια
    "Αγανακτισμένοι" ημέρα 23: Κλίμα εορταστικό
    "Αγανακτισμένοι" ημέρα 24: Η διαμαρτυρία συνεχίζεται.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η εξέγερση των Ελλήνων πιο βαθιά από το γαλλικό Μάη.
    «Δικαιοσύνη για τους Ελληνες» ζήτησε με τον πιο εντυπωσιακό και δυναμικό τρόπο η Γαλλίδα σκηνοθέτης Αριάν Μνουσκίν το μεσημέρι του Σαββάτου από την πλατεία Συντάγματος.
    Η Μνουσκίν, εν μέσω χειροκροτημάτων, κάτω από τη σκιά των δέντρων της πλατείας έλεγε μετά το τέλος της δράσης: «Οι άνθρωποι που βρίσκονται τόσες μέρες εδώ, ακόμα κι αν έχουν διαφορετικά κίνητρα, ζητούν ένα και μόνο πράγμα: δικαιοσύνη. Θέλουν να ξαναπάρουν στα χέρια τους τα κλειδιά των ευρωπαϊκών κρατών, τα οποία εδώ και χρόνια παραδώσαμε στις αγορές. Η κρίση στην Ελλάδα έχει τεράστια σημασία για ολόκληρη την Ευρώπη. Στην πλειονότητά τους οι Ελληνες πολίτες δεν είναι υπεύθυνοι για ό,τι συμβαίνει. Παρακολουθούν την εξουσία και τις ραδιουργίες των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που αναγκάζουν τη χώρα να προσκολληθεί σε αυτές. Είναι απολύτως φυσικό το αίσθημα οργής και αντίδρασης των Ελλήνων. Δεν πρόκειται για ζήτημα χρημάτων αλλά, κυρίως, για ζητήματα δικαιοσύνης και εθνικής ανεξαρτησίας».

    «Πιο σοβαρή»

    Οταν τη ρωτήσαμε αν αναγνωρίζει ομοιότητες στην εξέγερση των Ελλήνων με εκείνη του παρισινού Μάη το '68, τόνισε: «Δεν ξέρω... Η εξέγερση των Ελλήνων μοιάζει πιο σοβαρή και πιο βαθιά από εκείνη του γαλλικού Μάη. Κι αυτό το λέω, γιατί η οικονομία το 1968 δεν βρισκόταν σε άσχημη κατάσταση όπως είναι σήμερα».

    ΝΑΥΑΓΟΙ ΤΗΣ ΤΡΕΛΗΣ ΕΛΠΙΔΟΣ -ΑΥΓΕΣ

    Στην αυγή του ασταθούς 21 του αιώνα έχει ναυαγήσει κάθε ελπίδα για έναν δίκαιο και ελεύθερο κόσμο. Ή μήπως όχι;;;
    Την απάντηση μας την δίνει ο επίλογος του έργου.
    " Αυτές τις σκοτεινές ημέρες έχουμε μία αποστολή, ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΑ ΣΚΑΦΗ ΠΟΥ ΠΕΡΙΠΛΑΝΙΩΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΝΗ ΛΑΜΨΗ ΕΝΟΣ ΦΑΡΟΥ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή