Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2011

Η θεραπευτική δύναμη του Ομήρου


Ο μάγος ποιητής!
Επιστήμονες υποστηρίζουν
ότι η απαγγελία της Οδύσσειας και της Ιλιάδας συγχρονίζει αναπνοή και παλμούς.
«Ο Όμηρος κάνει καλό στην καρδιά», ισχυρίζονται Ευρωπαίοι επιστήμονες, παραπέμποντας στην αφηγηματική τεχνική του μεγάλου Αρχαίου Επικού και στις επιδράσεις που μπορεί να έχουν τα έργα του όχι μόνο στην νόηση αλλά και στην ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Σε έρευνα που δημοσιεύει το «American Journal of Physiology» υποστηρίζεται ότι ο ξεχωριστός ρυθμός, ο λεγόμενος δακτυλικός εξάμετρος, το αρχαιότερο μέτρο ποίησης με το οποίο ο Όμηρος επέλεξε να γράψει τα έπη της «Οδύσσειας» και της «Ιλιάδας», επιδρά θετικά στον συγχρονισμό της αναπνοής και των παλμών της καρδιάς όταν κάποιος τα απαγγέλλει.
Αργές ανάσες. Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, με την απαγγελία στίχων υπό αυτήν την μορφή μπορούν να επιτευχθούν αργές ανάσες που βοηθούν τόσο στην καρδιακή λειτουργία όσο και στην σωστή αναπνοή. Παρακολουθώντας συστηματικά τις αντιδράσεις του οργανισμού 20 ατόμων κατά την διάρκεια απαγγελίας στίχων από την Ομηρική «Οδύσσεια», ανακάλυψαν μια εκπληκτική επίδραση στον συγχρονισμό των αναπνοών και των καρδιακών παλμών. «Είναι προφανές ότι το εξάμετρο βοηθά τον ανθρώπινο οργανισμό να βρεί τον δικό του σωστό ρυθμό», υποστηρίζουν οι ερευνητές. Θεωρείται μια ανακάλυψη ιδιαίτερα σημαντική, τόσο για την κατανόηση των μηχανισμών που βοηθούν στην λειτουργία της καρδιάς και της αναπνοής όσο και για την θεραπεία καρδιακών παθήσεων.
Σωστός τονισμός. Όπως έχει αποδειχθεί, επιδρούν θετικά κυρίως στο κυκλοφορικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού, καθώς όταν κάποιος τα απαγγέλλει με τον σωστό τρόπο η αναπνοή του περιορίζεται σε έξι εισπνοές το λεπτό, κάτι που βοηθά την καρδιά να λειτουργεί αποτελεσματικά. Άλλες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η απαγγελία τους μειώνει την πίεση και ευνοεί την αποτελεσματική λειτουργία των πνευμόνων. Όσο για τα Ομηρικά έπη, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δεν είναι ανάγκη να διαβάσει κανείς και τους 12.000 στίχους της «Οδύσσειας», αρκεί να απαγγείλει λίγες στροφές περπατώντας και ακολουθώντας τον τονισμό των συλλαβών.
Στα ίχνη του μεγάλου δημιουργού!
πηγή

3 σχόλια:

 1. Η απαγγελία των στίχων ενεργοποιεί την Μνήμη και την Μνημοσύνη και συνδέει τον απαγγέλοντα με τον κραδασμό της πρωταρχική πηγής.
  Ισχυροποιεί τον συνδετικό κρίκο.
  Τον ξεσκουριάζει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Στις βιογραφίες του Πυθαγόρα (από Πορφύριο και Ιάμβλιχο) λέγεται ότι ο μεγάλος Σάμιος φιλόσοφος έψαλλε Ομηρικούς στίχους επειδή θεωρούσε ότι καταπραϋνουν την ψυχή! Ακριβώς αυτό που ισχυρίστηκαν πρόσφατα οι επιστήμονες!

  Δεν έχουμε παρά να ανακαλύψουμε τον Όμηρο και τα ατέλειωτα μυστικά του!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δεν έχουμε παρά να ανακαλύψουμε τον Όμηρο και τα ατέλειωτα μυστικά του!

  Θαυμάσιο το σχόλιο σου
  ......ανώνυμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή